[...] i tiaminą w procesach metabolicznych. Jako składnik koenzymów niacyna uczestniczy w procesach utleniania i redukcji w organizmie. Uczestniczy w procesach regulacji poziomu cukru we krwi, w regulacji poziomu cholesterolu w organizmie, w regulacji przepływu krwi w naczyniach czy też w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry. Współdziała w [...]
[...] prace mogące prowadzić do prawdy. Miejcie na uwadze, że dr. Ellis nie jest kanapowym ekspertem - jest w niesamowitej formie. W wieku 55 lat waży 196 funtów (ok. 89kg), jego poziom tkanki tłuszczowej wynosi 5,5% i potrafi przejść 8 mil z 40funtową kamizelką-obciązeniem. Miałem okazję porozmawiać z nim o odżywianiu i suplementacji. MM: Pracujesz [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił ma wadze. Zrezygnował więc z treningu areobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Jako niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił na wadze. Zrezygnował więc z treningu aerobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak bezzasadna. [...]
[...] może wynosić na przykład: 6:2 (6g białka na kg masy ciała i 2 g białka) i powinien on być zawsze być dostosowany do konkretnej osoby (z uwzględnieniem masy jej ciała, poziomu tkanki tłuszczowej, codziennej aktywności). W takich proporcjach, tych składników dostarczają gainery. W czasie ciężkiego treningu siłowego zużywasz energię [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił ma wadze. Zrezygnował więc z treningu areobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Jako niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] szybciej, niż je przyswaja. Im więcej masy udało mu się wypracować, tym szybciej tracił ma wadze. Zrezygnował więc z treningu areobowego, ponieważ starał się utrzymać wysoki poziom cukru w organizmie, tak żeby nie wykonywać procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Jako niechęć do aerobów i innych ćwiczeń spalających kalorię jest jednak [...]
[...] a ta spala się uwalniając energię niezbędną dla skurczu mięśni. Po zakończeniu wysiłku nadmiar glukozy ulega ponownie przemianie w glikogen. Toteż po skończonym wysiłku poziom cukru u osób chorych na cukrzycę, jak też i u zdrowych wyraźnie się zmniejsza. Jaki jest bilans glukozy zdrowej osoby, w czasie wysiłku dłuższego niż 15 minut? Jeśli [...]
[...] w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) insuliny [...]
[...] zarówno przed treningiem (gromadzimy wówczas w organizmie odpowiednią ilość energii do wysiłku) jak i około 30 min. po treningu. Dzięki temu utrzymamy odpowiednio wysoki poziom cukru we krwi i wyrównamy ilość glikogenu. Pozwoli to nam na uniknięcie zjawiska rozpadu do aminokwasów. Z drugiej jednak strony należy kontrolować spożywanie tej [...]
[...] białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Poniżej podajemy zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności. Poziom aktywności Współczynnik przeliczeniowy Tryb siedzący, sporadyczne ćwiczenia 0,8 g na kilogram wagi ciała Aktywni sportowcy 1,2 - 1,4 g na 1 [...]
[...] z tego plemienia stosują właśnie tę dietę (uzupełnioną krwią bydła, które hodowali). Jak się okazało, byli oni nie tylko bardzo szczupli, ale również mieli najniższy poziom cholesterolu, jaki kiedykolwiek stwierdzono u ludzi. Co więcej - praktycznie nie występowały wśród nich choroby serca. Zaskoczeni tym odkryciem naukowcy stwierdzili, [...]
[...] teobrominę, która stymuluje wydzielanie hormonów dobrego samopoczucia, ale uwaga na kalorie! Kawę lepiej zastąpić zieloną herbatą, gdyż kofeina wpływa na podwyższenie poziomu kortyzolu - hormonu stresu. Dlaczego szynka jest różowa? Szynka peklowana jest różowa nawet po ugotowaniu. Podczas procesu peklowania azotyny znajdujące się w [...]
[...] z tego plemienia stosują właśnie tę dietę (uzupełnioną krwią bydła, które hodowali). Jak się okazało, byli oni nie tylko bardzo szczupli, ale również mieli najniższy poziom cholesterolu, jaki kiedykolwiek stwierdzono u ludzi. Co więcej - praktycznie nie występowały wśród nich choroby serca. Masajowie jedzą tylko czerwone mięso popijane [...]
[...] z tego plemienia stosują właśnie tę dietę (uzupełnioną krwią bydła, które hodowali). Jak się okazało, byli oni nie tylko bardzo szczupli, ale również mieli najniższy poziom cholesterolu, jaki kiedykolwiek stwierdzono u ludzi. Co więcej - praktycznie nie występowały wśród nich choroby serca. Masajowie jedzą tylko czerwone mięso popijane [...]
[...] reakcja ta może ulec radykalnemu odwróceniu i w konsekwencji może dojść do zmniejszenia popędu seksualnego oraz silnych zaburzeń erekcji.. Jak się okazuje, zbyt wysoki poziom testosteronu we krwi może doprowadzić do zablokowania mechanizmu "podwzórze-przysadka-gonady (jądra)", i w konsekwencji do zmniejszenia wytwarzania tego hormonu przez [...]
[...] spoczynek nocny. W tym momencie muszę na chwilę wkroczyć na grunt przemian biochemicznych, jakie zachodzą w ludzkim organizmie. Przed snem wskazany jest wysoki poziom serotoniny - hormonu tkankowego (wydzielany w układzie pokarmowym, mózgu), pełniacego funkcję neuroprzekaznika (przekazuje odpowiednie sygnały do mózgu). Wywołuje on [...]
[...] w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) insuliny [...]